Çeşitli sebeplerden dolayı aracınız garajda ya da bir otoparkta aylarca çalışmadan beklemek zorunda kalmış olabilir. Onu çalıştırmak ve tekrar trafiğe çıkmak istiyorsanız, çalıştırmadan önce gereken bakım ve kontrolleri yapmalısınız. Bir araba üç ay ya da üç yıl boyunca beklemiş olsa da, özellikle yolda uzun yıllar geçirmeyi istiyorsanız, kontağa basmadan önce sızıntı, aşınmış parçalar, çürümüş hortumlar veya hasarlı contalar gibi temel kontrolleri yapılmalıdır. Ayrıca servo direksiyon sistemi, motor, şanzıman, arka aks ve frenlerde sızıntı kontrolü de yapılmalıdır.
İşte size izleyeceğiniz kontrol adımları konusunda kısa bilgiler;
(bu bilgilerin tümü sizi bilgilendirme amaçlıdır, daha kapsamlı işlemler için mutlaka uzman/yetkili bir servisten destek alınız)
Sıvıları değiştirin
Aracınızın beklediği süre, hangi sıvının boşaltılması ve değiştirilmesi gerektiğini belirler. Örneğin, yıllarca beklemiş bir araçta tüm sıvı sistemlerini boşaltmanız, tahliye etmeniz, yıkamanız ve ardından bunları yeniden doldurmanız gerekir. Öte yandan, aracınız sadece kış ayında beklediyse, yağ ve filtre değişimi tamamlandıktan sonra, aracın deposundaki yakıtı tahliye edin ve karbüratör yüzdürme kâselerini boşaltın. Ardından yakıt borularını yıkayın ve radyatör soğutma suyunu boşaltın, yıkayın ve değiştirin. Diğer tüm sıvıları gerekli seviyelere kadar doldurduğunuzdan emin olmak için kontrol edin ve lastikleri yeteri miktarda şişirin.
Aküyü kontrol edin
Normalde araba uzun süre park edilmeden önce, akü bağlantısı kesilmeli ve akü çıkartılmalıdır. Ve nemden güvenli bir şekilde korunarak saklanmalıdır. Daha sonra yapmanız gereken tek şey, akü kutuplarını ve uçlarını bir kabartma tozu ve su çözeltisiyle temizlemek, iyi bir şarj vermek ve tekrar takmaktır. Öte yandan, akü yerinde kalmışsa ve araba yıllarca beklediyse yeni bir akü satın almalı ve yeni kablolarla takılmalıdır. Çünkü akü kablolarındaki bakır, iletkenlik özelliğini eskidikçe kaybeder.
Ateşlemeye Hazırlayın
Otomobil 90 günden fazla bir süredir bekliyorsa, bujileri çıkarmalı ve buji yuvalarına bir miktar yağlayıcı eklenmelidir. Bujileriniz belirli bir sırayla ateşlenir, bu yüzden çıkarmadan önce her bir fiş kablosunu etiketlemelisiniz. Yeni fiş kablolarının pahalı olabileceğini unutmayın ve bu yüzden onları motora en yakın bir noktadan tutarak çıkartın. Aracınızın bujilerini inceleyin paslanmış, beyaz veya yağlı görünüyorsa değiştirmelisiniz.
Bujiler çıkarıldığında, silindirlere koyduğunuz yağın silindir duvarlarını yağlaması ve ateşlemeden önce yağ ve yakıt pompalarını doldurması için motoru anahtarla birkaç kez çevirin. Bujileri döndürmeden ve doğru konuma geri getirmeden önce, yağ basınç göstergesi normal olana kadar ya da yağ basınç ışığınız sönene kadar motoru marş etmelisiniz. Tüm eski benzini çıkardığınızdan, hava filtresi kapağını çıkarmanız ve karbüratörlerin ağzına liberal olarak bir motor marş sıvısı püskürtmeniz gerekir. Sonra, birkaç defa gaz pedalına basarak motoru biraz çalıştırmalısınız.
Garajdan Çıkmadan Önce
Bunları uyguladıktan sonra hemen arabayı çıkarmayın. Motorun sadece rölantide kalmasına ve ısınmasına izin verin. Otomobil çalışırken hava filtresi kapağını geri getirin, şanzıman yağı seviyesini kontrol edin ve sıvının sızıp sızmadığını kontrol edin. Ardından motoru kapatın ve tüm hortumların kuruyup çürüyüp çürümediğini kontrol edin ve çatlamış veya sıkılması gereken kayışlar olup olmadığına bakın.
Frenlerinizi de iyice kontrol edin. Otomobil kriko üzerinde yukarıdayken, her bir tekerleği el pedalı ile çalışırken döndürün. Her bir tekerlek sağlam bir şekilde fren yapmalıdır. Muayeneniz sürtünme balatalarının, tamburların ve rotorların iyi durumda görünmesini sağlamalıdır. Kumpaslar ve tekerlek silindirleri, hem kaçak hem de aşınmaya maruz kalır, bu yüzden bunları da kontrol etmelisiniz.Sonunda, farlarınızı kontrol etmeyi unutmayın. Bir asistanla, çalışmalarını sağlamak için dönüş sinyallerini, farları, fren lambalarını ve uzun farları etkinleştirin. Atan sigortaları değiştirin ve tekrar kontrol edin.
Test sürüşü yapın
Eve yakın bir 20 dakikalık sürüş her şeyi gevşetir ve egzozdaki ve motordaki tüm nemi buharlaştırır. Ayrıca, anormal motor sıcaklıkları, akü şarjı ve yağ basıncı için aracın göstergelerine göz kulak olurken, araçtan gelen yabancı sesleri ve motor kaçırmalarını dinleme şansı verir. Eve döndüğünüzde, motorun çarpması, bir tarafa çeken frenler, sert direksiyon vb. Gibi yolculuk sırasında ortaya çıkan sorunların listesini yapın. Ayrıca, sıvılarınızı tekrar kontrol edin ve gevşedikten sonra yeni sızıntılar olup olmadığına bakın. Sadece tüm sorunları çözdükten sonra, daha uzun yolculuklar için aracı çıkarmalısınız.
Uzun zamandır çalışmayan bir aracı kendiniz kontrol edebileceğiniz gibi profesyonel bir araç bakım servisinden de yardım alabilirsiniz. Daha güvenli bir şekilde trafiğe çıkmak için profesyonel yardım almak her zaman en güvenli yoldur.