Günümüzde hemen her alanda yapılan işlerde ve uygulamalarda teknolojinin de gelişmesi ile birlikte bir makine, techizat veya aparat kullanılmaktadır.
Aracımızı tamire götürdüğümüzde ustalar araç bakım/onarım esnasında en az 2-3 farklı makine kullanırlar. Bunun sebebi yapılan işlerin el işçiliğine ek olarak makine gücünü de kullanıp müşteriye en iyi ve profesyonel hizmeti sunmaktır.
Polisaj makinesi de, el aletleri grubunda yer alan Dünya genelinde car care sektöründe hemen her işletmede olması gereken demirbaşlardan biridir.
Polisaj Makinesi Ne İşe Yarar?
Gündelik zamanlarda kullandığımız araçlar zamanla dışarıdan gelebilecek birçok durumda; kirlenebilir, rengi solabilir, boyası matlaşabilir vb. problemler meydana gelebilir.
Polisaj makinesi yardımı ile işte tam bu aşamada araç kaporta yüzeyinde bulunan birçok sorun, profesyonel uygulama teknikleri ile giderilebilir.
Örneğin; fabrika çıkış rengi parlak kırmızı olan bir aracı düşünün. Bu araç zamanla, parlaklıktan çıkıp rengi solar ve hatta ilerleyen safhalarda kırmızılıktan da çıkıp mat bir renge dönüşebilir. Bu durumun en büyük sebebi; boya bakımının yapılmamasından kaynaklıdır.
Tam bu aşamada devreye polisaj makinesi girer. Usta ellerin tecrübesiyle; araç kaporta yüzeyinde bulunan boyalı parçaların (kapı, kaput, tavan vb.) bakımı, temizliği, parlatılmaması ve koruma işlemi polisaj makinası yardımıyla yapılabilir.
Polisaj Makinesi Nasıl Çalışır?
Şu an birçok farklı marka benzer özelliklere sahip farklı farklı modellerde polisaj makineleri üretmektedirler. Fakat işin esası ve en popüler olan modeller; standart 220 w elektrik ile çalışan, birkaç kademeli, hız ayarlı cihazlardır.
Polisaj makinesinin çalışma mantığında, cihaz elektriğe bağlandıktan sonra daha önceden ön yüey temizliği yapılmış parça üzerine uygulanarak sürtünme/dönme işlemi başlar.
Fakat unutulmaması gereken en önemli nokta; polisaj makinesi direkt olarak araç yüzeyine temas etmesi durumunda fayda yerine zararda verebilir.
Çünkü; uygulama işlemi esnasında boya yüzeyini temizleyecek kimyasallara ihtiyaç vardır.
Bunlar örnekle; pasta, cila, boya koruma, hare giderme, nano koruma vb. ürünlerdir.
Yani işin mantığı, uygulama yapılacak boya yüzeyine bir miktar kimyasal ürün dökülür ardından polisaj makinesi çalıştırılır, daha sonra sürtünme/dönme kuvvetiyle araç parçası üzerinde bulunan problemler aşama aşama giderilmeye başlar.
Not: bu konuda bir deneyiminiz yoksa, kesinlikle tek başınıza denemeyiniz. Aksi takdirde boya yüzeyinde çok ciddi hasarlar oluşturabilirsiniz.
Örnek cihazlar
Polisaj makinesinde hangi bileşenler vardır?
Standart bir polisaj makinesinde; sünger ve keçe gibi ana bileşenler mevcuttur.
Keçe: genellikle ağır hasarlı araç yüzeylerinde çizik giderme işlemi için uygulanır.
Sünger: genellikle hafif hasarlı araç yüzeylerinde çizik giderme işlemi için uygulanır ve cila – koruma – hare giderme vb. işlemleri yapılmasına yardımcı olur.
(keçe ürünleri genellikle tek tip olarak bulunsa da, süngerler birden farklı modellerde mevcuttur)
Not: özellikle belirtmek isteriz ki, polisaj makinesi ile seramik kaplama uygulaması yapılmaz. Kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Çünkü, seramik kaplama uygulaması tüm işlemler bittikten sonra elle/manuel şekilde uygulanan boya koruma uygulamasıdır.
Polisaj makinesini doğru kullanmak
Yukarıda detaylı bir şekilde belirttiğimiz gibi, polisaj makinesi doğru kullanıldığında bir işletme veya amatör bir kullanıcı için hayati önem taşımaktadır. Fakat yanlış kullanım olması durumlarında da, çok ciddi geri dönüşü olmayan problemler doğurabilir.
Bu problemler genellikle; boyanın kalkması, aşınması, yıpranması, sac yapısına zarar vermesi, plastik aksamlarda hasar oluşmasına sebep olabilir.
Polisaj makinesini doğru ve profesyonel bir şekilde kullanarak istediğiniz görüntüye ulaşmanıza yardımcı olur. Fakat başarısız bir işlem sonrasında hem zaman kaybı hemde geri dönüşü olmayan hatalara sebep olabilir.
Atalarımızın deyimiyle; kaş yaparken göz çıkarmak bu makine kullanımı için söylenebilecek en doğru tabirdir.
Polisaj makinesini kullanmayı öğrenmek
Polisaj makinesini profesyonel bir şekilde kullanmayı, bir sanat / ustalık olarak değerlendirirsek yanlış olmaz herhalde.
Nasıl bir araç kullanmak için ehliyet alınıyorsa, bu makineyi kullanmak içinde bir deneyim, tecrübe veya en önemlisi eğitim almanız şarttır.
Bu aşamada Türkiye’nin ilk ve tek car care eğitim kurumu olan Carismax firmasından destek alabilirsiniz. Profesyonel eğitmenlerimiz ile, tam teşekküllü ve donanımlı bir car care teknisyeni olabilirsiniz.
Konu hakkında ayrıntılı bilgi için: polisaj makinesi eğitimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.