Aracınızı uzun yıllar kullanmayı planlıyorsanız, oluşan paslanmayı nasıl düzelteceğinizi bilmek iyi bir fikirdir. Pas, metalin başlıca düşmanıdır, ancak birkaç basit adımla oluşan pastan kurtulmak mümkündür. Eğer onarılmazsa, pas daha da kötüleşir ve çevresel koşullara bağlı olarak bu bozulma çok hızlı bir şekilde gerçekleşebilir.
Genellikle, küçük yüzeylerde ki paslanmayı yapacağınız bir çalışmayla çözebilirsiniz. Ancak pas probleminiz daha ciddiyse, bir uzmana danışmanız gerekebilir. Bazen oluşan paslanma, gövde panelinin değiştirilmesi gerekecek kadar kötü olabilir.
Fakat küçük bir pas sorununuz varsa işte size aracınızda oluşan pasları temizlemenin dört kolay adımı;
- İlk olarak aracınızda paslanmadan dolayı oluşan hasarı değerlendirerek başlayın. Paslı alanı belirlemek için, bir mum boya veya yıkanabilir kalemle pasın etrafında bir daire oluşturun.
- Her ne kadar kimyasal pas giderici ürünler hızlı bir çözüm sunsa da, zımpara kâğıdı kullanarak hasarlı alanı daha etkin bir şekilde temizleyebilirsiniz. Küçük bir pas lekesiyle uğraşıyorsanız, bu yöntem en iyi sonucu verir. Kaba zımpara kâğıdı kullanın ve pas izi kalmayana kadar paslı alana sürün.
- Yüzeyi iyice temizleyin ve kurulayın, tüm pas izlerini giderin.
- Bölgeyi astarlayın ve astarın kurumasını bekleyin. Astar kuruduktan sonra en az iki kat boya uygulayın, şayet ihtiyaç görüyorsanız son bir kat boya uygulayabilirsiniz.
Faydalı İpuçları
Aracınızda oluşan paslanmayı temizlerken uygulayabileceğiniz bazı ipuçları mevcuttur. Bu ipuçlarını dikkate almanız pas temizliğinin daha etkili bir şekilde yapılmasına yardımcı olabilir. İşte size aklınızda bulundurmanız gereken birkaç ipucu;
- Aracınızın ömrünü uzatmak istiyorsanız, aracınızın boyasındaki leke ve çizikleri her zaman onarmalısınız. Bunu yapmak için rötuş boyasını el altında tutun ve çizikleri hemen örtmek için kullanmalısınız.
- Şayet soğuk bir iklimde yaşıyorsanız ve yol tuzu sürekli kullanılıyorsa aracınızı sık sık yıkamalısınız.
- Şayet aracınız klasik bir araçsa veya büyük pas lekeleri oluşmuşsa profesyonel bir servisten yardım almalısınız.
- Mümkün olduğu kadar aracınızın çatlaklarında su birikmesini önlemek için aracınızı kapalı bir alanda tutmayı çalışın.
Paslanmanın Nedenleri Nelerdir?
Aracınızın paslanan bölgelerini onarmış olsanız da zaman içinde tekrar aynı ya da farklı bölgelerden paslanması muhtemeldir. Gelecekteki olası bir paslanmayı bir nebze olsun azaltabilmek için pasın neden oluştuğunu bilmek önemlidir. Çünkü sebebini bildiğiniz takdirde aracınızı elinizden geldiği kadar bu faktörlerden korumaya çalışırsınız.
Pas nasıl oluşur?
İşte size kısaca pas oluşumu;
Arabanızın gövdesinin çoğu çelikten yapılmıştır. Çelik üretiminde kullanılan birkaç metal olsa da, demir en önemli olanıdır. Çelik gövde panellerindeki demir, suya maruz kaldığında oksitlenmeye başlar. Burada oluşan demir oksitlenmesi de pas olarak bilinir. Yavaş yavaş demir, aracınızın gövde panellerinin bütünlüğüne zarar vererek demir okside dönüşür. Arabalardaki paslanma işlemini hızlandıran veya yavaşlatan birkaç faktör vardır.
İşte bu faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Aracınüzerinde durgun su paslanmaya neden olduğundan bunun önüne geçmek için araç kullanılmadığı zamanlarda araç brandayla örtülebilir.
- Su tutmaz kimyasallarla araçta şeffaf katlar oluşturarak pas oluşumu geciktirebilir.
- Boyadaki çizikler çelik panelleri açığa çıkararak paslanma olasılığını arttırır. Bu yüzden çizikler onarılarak bunun önüne geçilebilir.
- Yol tuzu paslanma sürecini hızlandırabilir.Kişiler, sürekli yol tuzuna maruz kalan araçlarını periyodik olarak yıkamalıdır.
- Bir aracın suya maruz kalmasını en aza indirgemek paslanmayı yavaşlatabilir. Kullanılmadığı zamanlarda mümkün olduğu kadar suya maruz kalmayacak yerlere park edilmeli ya da muhafaza edilmelidir.
- Isı bazen çeliğin paslanmasını hızlandırabilir. Bu nedenle gerekli önlemlerin alınması gerekir.
Pas Sorununuz Ne Kadar Ciddi?
Aracınızdaki paslanma sorununu çözmek önemlidir, ancak bazı problemler diğerlerinden daha kötüdür. Pas probleminizi değerlendirmek için aşağıdaki soruları göz önüne almalısınız:
- Metalde delik var mı?
- Arabanın paslı kısmı kırılgan mı?
- Paslanma noktası ne kadar büyük?
- Pas rengi turuncu mu yoksa koyu kahverengi mi?
Yüzeysel pas genellikle metalin üst tabakasını içerir ve bu, pas en kolay onarılandır. Daha derin problemler olan delikler veya bozulmuş metal yamaları oluştuğunda pas rengi daha koyu olacaktır.
Aracınızda oluşacak yüzeysel küçük pasları kendiniz onararak gidermeniz mümkün olabilir. Ancak iyi temizlenmeyen bir pas ileri ki dönemlerde daha büyük sorunlara ve masrafa yol açabilir. Bu yüzden profesyonel bir servisten yardım almak her zaman en doğru yapılacak harekettir.
Kaporta yüzeyi pastan nasıl korunur?
Bu soruya en doğru ve net cevap: düzenli boya temizliği ve bakımıdır. Bu konuda araç boyasını düzenli olarak temizleyebilirsiniz, belirli periyodlarla da boya koruma işlemi yaptırabilirsiniz. Profesyonel araç boya koruma hizmetleri hakkında daha deha detaylı bilgi almak için carismax bayilerinden destek alabilirsiniz.