Otomobiliniz Yaza Hazır mı?

Otomobiliniz Yaza Hazır mı?

Sıcak atmosfer etkileri, kuru ve nemli iklim özellikleriyle araçların yazlık bakımı, özen ister. Arabalarda yaz bakımı nasıl yapılır, neden gereklidir? Kış mevsimi sonrası yıpranmanın etkileri nasıl geçirilir?

Araçlarda günlük güneşlik havalar için, sonbahar ve kış aylarının bıraktığı yaşlılık izleri giderilmelidir. Performansın ideal oranda sağlanması, boya ve dış aksamın bakım edilmesi, motor sistemi ve otomobilin bütününde yapılması gereken çeşitli kontrol ve bakımlar bulunuyor.

Araçlarda Yaz Temizliği

Yağmur, kar, soğuk hava koşulları, buzlanma gibi tüm etkilerin geride bırakılması, ılık ve sıcak havalara girilmesi, arabalarda detaylı bir bakım gerektiriyor. Kış mevsiminin koşullarında yıpranan araçlar, sürüş güvenliğinin sağlanması için bir takım kontrol ve bakımlardan geçirilmelidir.

Kışlık lastiklerin değiştirilmesi ve yazlık lastiklere geçilmesiyle açılan aralarda yazlık sezon, motor bakımını beraberinde getirir.

Carismax profesyonel car care bayilerinde, araç temizliği‘ni ve boya koruma hizmetlerini yaptırabilirsiniz. Geniş bayi ağıyla hizmet veren markamız, Türkiye’nin en kapsamlı araç bakım ve koruma sistemleri olarak, profesyonel alt yapı sunar. Randevunuzu hemen oluşturabilir ve uygulama hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.

Yaza Özel Araç Bakımları

Lastikler, fren ve balata sistemi, yakıt ve hava filtrelerinin yenilenmesi, aracın yeniden performans kazanmasını sağlar. Arabalarda rot ve balans ayarı, iklimlendirme sisteminin bakımı mutlaka yapılması gerekenler arasındadır. Akünün kontrol edilmesi, sileceklerin bakımı ve lastiklerinin değiştirilmesi, yağ kontrol ve değişimi gibi bakımlar, yaza özel periyodik kontroller arasındadır.

Mevsim boyunca konforlu sürüş elde etmek, yol tutuşunun daha güvenli sağlanması ve araç parçalarının daha uzun ömürlü kullanılması için kış sonrası mutlaka yaz bakımlarını yaptırmalısınız.

Yazlık Lastiklerde Yenileme Çalışmaları

Lastiklerin markasına ve fiziksel özelliklerine göre dayanım oranları farklılık gösterir. Bazı lastikler yoğun sıcaklığa fazla dayanım göstermediği için çatlaklar oluşabilmektedir. Sürekli kullanılan güzergah ve yol durumuna bağlı olarak, asfaltta uzun süre kat etmenin etkisiyle, normalden daha çok aşınma görülebilir.

Hem kullanılan lastiklerin hem yedek lastiklerin, yaza merhaba derken kontrol edilmesi ve gerekirse yenilenmesi önem taşır. Özellikle seyahatler ve uzun yol sürüşlerden önce mutlaka lastik kontrolü yapılmalıdır.

Lastik basınç kontrolü, diş derinlikleri, ön- arka lastiklerin değiştirilmesi gibi faktörler unutulmamalıdır. Tekerlek basınçları ideal seviyede tutulmalı ve lastikler her 8 ila 10 bin kilometrede bir, ön- arka senkronizasyonunda değiştirilmelidir.

Lastik basınçları, diş derinlikleri ve lastik yer değişimleri, önemle kontrol edilmesi gerekenler arasındadır. Diş derinliklerinin ise 3 mm’den daha yukarıda olması, yol güvenliği için önemlidir.

Arabanıza Özel Yaz Rutinleri

Yaz mevsimi başlangıcında araçlarda yapılması gereken kontroller ve bakımlar, sürüş keyfinizi artırırken, yol güvenliğini sağlar. Aracın ve sistem parçalarının uzun ömürlü kullanılmasını sağlayan bakım rutinleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Rot & Balans

Rot; araç yönünün tayin ve kontrol edilmesini sağlayan önemli unsurdur. Rot ayarı, direksiyon ve tekerlekler arasındaki senkronizasyonu sağlayarak, sürüş güvenliğinin artırılmasında önemli rol oynar.

Balans; tekerler arasındaki açı- doğrultu mesafesini belirleyen ve eşit olmasını sağlayan unsurdur. Balans ayarı, tüm tekerlerin ideal açıda olmasını ve senkronize ulaştırma işlevini görmesini sağlar.

  • Fren Güvenlik Sistemi

Yol ve araç güvenliğinin en önemli güvenlik unsuru, fren sistemidir. Ehemmiyet taşıyan fren sistemi, tüm bakımlarda mutlaka kontrol edilir. Lastiklerin aşınmaması, güvenliğin sağlanması ve balataların zarar görmemesi için yazlık bakımda kontrol edilmesi gereklidir. Fren bakımında ayrıca; fren hidroliği ve balatalarda bakım dahilinde tutulur.

  • Filtre ve Klima

Araba performansına doğrudan katkı sağlayan ve her periyodik bakımda değerlendirilen filtreler, yaz aylarında daha önem taşır. Araç motorunun soğuması için aktif görev üstlenen filtreler, özenle temizlenmelidir. Toz, kir, nem gibi etkilerden arındırılması ve motora temiz hava iletimi için bakımının yapılması gerekiyor. Filtre temizliği, yakıtta ekstra verim sağlar.

Temiz ve sağlıklı hava sirkülasyonu için yaz aylarında çok kullanılan klimaların bakımı, insan sağlığı açısından da önemlidir. Egzos, kirli hava ve polen gibi etkilerden ötürü ideal çalışmayan klimaların bakımı yapılmalıdır. Klima gazı kontrol edilmeli ve polen filtresinin yenilenmesi gereklidir.

  • Akü Bakımı

Akü bakımı, profesyoneller tarafından yapılmalıdır. Asit içerikli yapısı nedeniyle, cilde ve gözlere zarar verebilir. Dolayısıyla araçların yazlık bakımlarında, işin uzmanları tarafından kontrol edilmesi gereken araç ekipmanları arasındadır. Kutup başları, kapaklar ve yüzey ideal biçimde temizlenmelidir. Ayrıca iç sıvı seviyesi kontrol edilmeli ve orana göre saf su takviyesi yapılmalıdır.

ÖNERİLEN SAYFA

Araçlarda Pas Nasıl Onarılır?

Araçlarda Pas Nasıl Onarılır?

Aracınızı uzun yıllar kullanmayı planlıyorsanız, oluşan paslanmayı nasıl düzelteceğinizi bilmek iyi bir fikirdir. Pas, metalin başlıca …