Aracın Yana Çekme Sebepleri Ve Çözümleri
Araç sürerken aracın sağa veya sola doğru çekmesi zaman zaman her şoförün karşılaştığı bir olaydır ve sinirlerini bozar. Arabanın bir tarafa çekmesi sürücünün zorlu bir yolda kontrolünü kaybetmesine neden olabileceğinden, bu bir güvenlik sorunu olabilir. Ve aracı düz bir çizgide tutmak için tekerlekle savaşmak sürüşe odaklanmayı zorlaştırır. Hal böyle olunca direksiyon simidin de tutarlı bir baskı uygulamak yorucu olabilir. Bu durum, zevkli bir sürüş keyfini engellerken lastikler dâhil olmak üzere çeşitli ekipmanlar darbe alabilir. Tüm bu zararlara sebep olabilen aracın sağa yâda sola çekmesinin altında birçok neden olabilir.
Bu nedenlere bir göz atalım;
Düzensiz lastik basıncı
Aracınız bir tarafa çekerken kontrol etmeniz gereken ilk şey lastik basıncıdır. Örneğin, aracın bir tarafında az şişirilmiş lastikler olduğunda aracın yüksekliği orantılı olmayacaktır. Düşük lastik basıncı tekerleğin dönme direncini artırarak yanlış hizalama sorununa yol açar. Bununla birlikte az şişirilmiş lastik kadar aşırı şişirme de eşit derecede kötüdür ve aracın bir tarafa çekmesine sebep olur. Genel olarak değerlendirildiğinde düzensiz lastik basıncı olarak nitelendirilen bu durum, aracınızın bir tarafa çekmesinde olası bir nedendir ve basıncı bir lastik basınç göstergesiyle ölçüm yaptıktan sonra tüm lastikleri doğru basınca getirilmelidir. Maksimum basınçla ilgili teknik özellikler, sürücü el kitabında ya da lastik şişirme alanlarında bulunmaktadır.
Yanlış Hizalanmış Tekerlek
Tekerlek ayar dışına çıktığında araç sağa ya da sola çekebilir. Lastik sırtının düzensiz aşınması bu sorunun bir başka göstergesidir ve sorunun ele alınmasındaki gecikme daha ciddi sorunlara da yol açabilir. Tekerleğin veya lastik hizasının düzeltilmesi, süspansiyonun konumunu sabitlemek anlamına gelir. Tekerleğin orta konumda olması ve lastiklerin kullanım kılavuzuna göre yolla temas etmesi için doğru açıda olması gerekir.
Fren Sistemi Komplikasyonları
Sıkışmış bir kumpas, kuru pimler ve daralmış fren hortumu dâhil olmak üzere fren sistemindeki komplikasyonlar çekme sorununu yaratabilir. Sıkışmış bir kumpas, bu sorunlar içinde en yaygın olanıdır. Kumpaslar, hidrolik fren sisteminden güç çekerek fren balatalarına basınç uygular ve fren pedalına bastıktan sonra aracı durdurmada çok önemlidirler. Biri düzgün çalışmıyorsa, araba bir tarafa çekebilir. Operatif bir fren sistemi sürüş güvenliği için kritik öneme sahiptir. Sistem ile ilgili herhangi bir konuda profesyonel bir mekanik servise başvurulması tavsiye edilir.
Tork Kontrolü
Bu durum motor torku direksiyonu etkilediğinde ortaya çıkar. Tork sürüşünde hızlanırken önden çekişli (FWD) bir araba sağa çeker. Sorunun kaynağında gevşek bir direksiyon elemanı, arızalı bir alt kontrol kolu burcu, hasarlı bir motor bağlantısı, esnek bir rot kolu veya bilye yatağının aşınmasından kaynaklı aşırı hareket gibi birçok neden olabilir. Bu sorunun ortaya çıkması için birkaç neden aynı anda ortaya çıkabileceğinden, aracı parmak etmek güvenlidir. Sınırlı bir kayma diferansiyelini (LSD), iz çubuklarını, ara tahrik milini kontrol edip gerektiğinde değişimini yapmak sorunu çözebilir fakat profesyonel bir mekanik servisten yardım almak en güvenilir yoldur.
Kötü Direksiyon Bağlantısı
Gevşek, bozulmuş veya zayıf bir rot ucu bir arabanın dönüş yaparken bir tarafa çekmesinin bir başka nedenidir ve tekerleğin çok yalpalamasına sebep olur. Yeni araçlarda direksiyon kutusu yerine kremayer sistemi kullanılmaktadır. Bir direksiyon bağlantısı çeşitli nedenlerle hasar görebilir. Aracı bir servise götürmek, asıl nedenini teşhis etmenin ve tamiratı yapmanın en iyi yoludur.
Bozuk Tekerlek Yatağı
Rulmanlar, tekerleğin yumuşak dönmesi için çok önemlidir. Biri yıprandığında, bunu gösterecek birçok işaret olmasıyla birlikte aracın bir tarafa çekmesi bu göstergelerden bir tanesidir ve güvenlik sorunu oluşturur. Tekerlek yatağını tamir etmek karmaşık bir işlemdir ve bu sorunu çözmek için profesyonel bir yardım alınması tavsiye edilir.
Aşınmış Süspansiyon Parçaları
Süspansiyonun bir noktada pes etmesi muhtemeldir. Süspansiyonda bilyalı mafsallar, kontrol kolları, payandalar, şoklar ve zaman içinde aşınabilecek burçlar dâhil olmak üzere çeşitli parçalar vardır. Bozulan bileşenler fren sırasında aracın bir tarafını hareket ettirir ve süspansiyon parçaları, uzun süre boyunca aşınma belirtileri gösterir. Bu nedenle, herhangi bir kısmı hasar görmemiş veya kırılmamışsa, sorunun farkında olmayabilirsiniz. Bu konuda yine, profesyonel yardım almanız gerekiyor, çünkü süspansiyon aracın güvenlik sistemi için hayati öneme sahiptir. Düzenli yıllık kontroller aniden kırılmış veya hasar görmüş süspansiyon parçalarının sürprizinden sizi kurtaracaktır.
Aracın bir yöne çekmesine neden olabilecek nedenlerden bazılarına, bireyler kendileri çözüm üretebilirken bazılarında böyle bir durum söz konusu değildir. Can ve mal güvenliğinde herhangi bir sorun yaşamamak adına, aracın profesyonel bir servise götürülmesi önemlidir.