araçlarda güvenlik sistemleri

Araçlarda Güvenlik Sistemleri

Araçlardaki güvenlik sistemleri hakkında tüm sürücülerin yeterli bilgiye sahip olması gerekmektedir. Araçlarda kazaları önlemeye yönelik güvenlik sistemleri ve kaza anında sürücünün yaşamını korumaya yönelik güvenlik sistemleri kullanılmaktadır.

ABS FREN SİSTEMİ

Tekerleklerin kilitlenmesini önleyen bir fren sistemidir ABS, sürücülerin tehlikeli durumlarda aniden frene basarak kaza yapmalarına sebep olan arabanın savrulması tehlikesini önlemektedir.

ASR FREN SİSTEMİ

Ani frene basılması durumunda araba patinaj çekecektir bu durum tekerleklerin çok hızlı dönmeye başlamasıdır. ASR sistemi tekerlek süratini kontrol altına alarak kaza risklerini ortadan kaldırmaktadır.

ASC FREN SİSTEMİ

Yağışlı havalarda, kaygan zeminlerde fayda sağlayan ASR fren sistemi ile benzer özellik gösteren bir fren sistem kurulumudur, ani kalkışlarda ve duruşlarda aracın savrulmasını önlemekte etkilidir.

ESP FREN SİSTEMİ

ESP için bir tür akıllı fren sistemi de denilebilir, viraja girerken aracın yavaşlatılması her sürücünün bilmesi gereken sürüş bilgisi ile ilgili bir bilgi olmasına rağmen ESP sistemi sürücünün acemice davranması, aracı yavaşlatmaması durumunda bu yanlışı algılayıp aracı yavaşlatan bir sistemdir.

EBD FREN SİSTEMİ

Elektronik fren sistemi, sürücü tarafından frene basıldığı anda tekerlere uygulanacak basıncı yöneten bir işlevi yerine getirmektedir.

DSC FREN SİSTEMİ

Araçlarda denge üzerinde etkili olan bir kurulum, DSC aracın savrulmasını önleyici etki sağlıyor. Araçların motor aksamı ile ilgili uygulanan güvenlik önlemlerinin yanında aracın sürüş bölgesine de uygulanan sürücünün yaşamını korumaya yönelik güvenlik uygulamaları bulunmaktadır.

Kaza anında sürücünün en az darbe ile kurtulmasını hedefleyen güvenlik uygulamalarını içeren donanımlar sürücünün bulunduğu bölümde konumlandırılmıştır. Emniyet kemerleri, hava yastıkları, sürücünün başındaki zedelenmeleri önleyen başlıklar bulunmaktadır.

Dikkat edilmesi gerekenler

Sürücünün aracın bakımını yaptırması da güvenlik önlemidir, tüm iç aksamının kontrol edilmesi araçta sağlıklı ve güvenli sürüşü engelleyecek bir sorun var mı, hasar görmüş bir bölüm var mı düzenli bakım ve kontroller ile fark edilecek olası bir kaza riski bu şekilde önlenmiş olacaktır.

Sürücünün aracın iç aksamının hangi parçalardan oluştuğunu bilmesi hangi parçanın hangi hayati işlevi gördüğünü bilmesi oluşacak sorunlarda ne yapması gerektiğini bilmesini de sağlayacak kısmen de olsa önlem almasını sağlayacaktır.

Amortisörü patlak bir aracın fren mesafesinin uzayacağı, lastiklerin çabuk yıpranmasına sebebiyet vereceği, aracın kontrolünün zorlaşacağını bilmesi ve derhal en yakın araç bakım servisine gitmesi gerekmektedir.

Sürüş sırasında aniden farları sönen ya da tekerleği patlayan sürücünün paniğe kapılmadan neler yapması gerektiğini bilmesi güvenlik önlemlerinin bir parçasıdır. Günümüzde gelişen teknolojik faaliyetler sürücünün işini kolaylaştırmakta. Virajlarda ek aydınlatma sağlayan, gecenin karanlığında ışık ayarını kendisi yapabilen akıllı LED farlar sürüş kalitesini yükseltmeye başladı.

Sürücülerin kaza yapmasına sebep olan olaylar arasında, görüş yetersizliği, viraja hızla girmek, hatalı şerit değiştirmek gibi sürücü hatalarını saymak mümkün. Akıllı fonksiyonlar sürücüden kaynaklanan hataları engelleyerek kaza olasılıklarını azaltmaya yönelik etki gösteriyor. Şeritten ayrılan sürücüyü ses ve titreşim ile uyaran beyaz çizgileri algılayan fonksiyon günümüzde pek çok araçta kullanılıyor.

Araçlara eklenen 360 derece görüş özelliği ile sürücünün göremediği hiçbir nokta bırakılmamakta, kaza riskleri sıfırlanmaktadır ayrıca akıllı camların uygulamaya konulması ile sürücüler camı ekran gibi kullanabilmekteler, araçtaki arıza bilgisini verdiği gibi nasıl onarılması gerektiği konusunda da bilgi veren akıllı camlar ile güvenlik en üst seviyelere taşınıyor.

Araçlar gelişen teknoloji ile orantılı olarak gelişmesini her geçen gün sürdürecek, sürücülerin güvenliği ve sürüş konforu için her geçen gün yeni bir fonksiyon kullanılır hale gelecek fakat yine de sürücülerin dikkatli olması, araçların zamanında dikkatli bir biçimde bakımlarının ve kontrollerinin yapılması, sürücünün sürüş kurallarına uyması, aracı uykusunu almış ve alkolsüz kullanması, emniyet kemerini bağlaması, sürüş halinde telefon ile konuşmaması birinci güvenlik önlemlerini oluşturmaktadır.

Sürücülerin unutmaması gereken önemli uygulamalardan biri aracın Trafik sigortasının ve kasko’sunun yapılmasıdır. Sigortanız hatalı olduğunuz kazalarda yapacağınız ödeme yükünden kurtarırken, kasko uygulaması ise aracınızda meydana gelebilecek zararların maliyetini karşılayacaktır.

Sürücülerimizin araç kullanırken araç içindeki kimselerle dikkatini dağıtacak düzeyde konuşmaması, sigara içmemesi, sürüş esnasında başka herhangi bir işle ilgilenmemesi, hız limitlerine uyması, önündeki araç ile sürüş mesafesini koruması hem kendi yaşamlarını hem yayaların hayatını koruyacaktır.

ÖNERİLEN SAYFA

Uzun Zaman Garajda Kalmış Bir Araba Nasıl Çalıştırılır?

Uzun Zaman Garajda Kalmış Bir Araba Nasıl Çalıştırılır?

Çeşitli sebeplerden dolayı aracınız garajda ya da bir otoparkta aylarca çalışmadan beklemek zorunda kalmış olabilir. …