Araçlarımızın bakımını düzenli olarak yaptırmalıyız. Dizel ve benzinli araçlarda bakım aralığı farklılık gösterse de tüm araçların düzenli bakımının gerçekleştirilmesi hayati önem taşır. Uzun zaman motorda kalmış yağ sorun olacağından motor yağları belirli aralıklar ile değiştirilmeli arabanın uzun süredir kullanılıp kullanılmadığına bakılmadan yağı uzun süre bırakılmamalıdır.
Ayrıca motor aksamında bulunan filtreler zamanla eskiyebildiğinden sık kontrollerden geçirilerek eskimesi beklenmemelidir. Hafif bakım çalışmaları olarak sınıflanmış bu çalışmalar aracın ömrünü uzatan, çeşitli önemli detayları oluşturan parçaların yıpranmasına dolayısı ile aracın ömrünü kısaltmasına ve yıpranmasına izin vermeyen koruyucu, ön tedbir niteliğinde faaliyetlerdir.
Araçta hava, yağ, polen ve yakıt filtreleri bulunur. Düzenli bir şekilde kontrol edilen filtreler yıpranma fark edildiği anda değiştirilecek olası aksaklıkların önüne en baştan geçilmiş olacaktır. Düzenli kontrol kapsamında motor yağının değişimi, farlar, frenler, ön takım ve lastikler yer alıyor. Aracımızı güvendiğimiz bir yerde güvendiğimiz profesyonellere emanet etmemiz, kontrollerin ve gerekiyor ise bakımının yine güvendiğimiz bir firmada, işinde uzman kimseler tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.
Günümüzde kurumsallaşma ve mesleklerde profesyonelleşme önem kazanmış dolayısı ile tüketici hizmet alacağı Araç Bakım Firmasından bilinçli yaklaşım, Uzman personel, zamanında ve doğru müdahaleler beklemektedir.
Araç sahiplerinin, araçlarının ön panelinde bulunan göstergeleri her zaman dikkatli takip etmeleri bu konuda zafiyet göstermemeleri gerekir. İkaz lâmbalarından biri yandığında servise kontrole götürmek asla ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.
Tüm araç sürücülerinin sık yaptığımız hatalardan biri de aracımıza biner binmez hareket etmemizdir, oysa arabayı çalıştırıp birkaç dakika beklememiz daha sağlıklı olacaktır, bu bekleyiş motoru yağlandırır. Bir başka kontrol edilmesi gereken detay klimalardır, araçta klima çalışırken doğal olarak aracın gücü düşecektir. Klimaların kompresör tahrik kayışının gerginlik kontrolleri yine gözden kaçırılmaması gereken önemli noktalardan biridir.
Lastiklerde değişim söz konusu olduğunda yeni olanlar daima ön tarafa kullanılmalı, lastik basıncı daima kontrol edilmelidir
Araçlarda hafif bakım çalışmalarından söz ettik, araçlara ağır bakımların yapılmasının zorunlu olduğu durumlar da bulunmaktadır. Triger kayışlarının kontrol edilerek gerekiyor ise değiştirilmesi gerekir. Motordaki en hayati öneme sahip parçalardan biri olan triger kayışları, İngilizce söylemi ile Timing Belt, Türkçe karşılığı ile asıl tanımı zamanlama kayışları, supapların doğru zamanda açılıp kapanmalarını sağladığından bu ad ile anılmakta.
Ağır bakım olarak niteleyebileceğimiz Baskı Balatalar aracımızın hayati fonksiyonlarını idare ediyor. Motordaki gücü vites kutusuna aktaran parçadır ve aracın doğru kullanılıp kullanılmadığına bağlı olarak iflas edebilmektedir.
Şanzıman, Rot ayarı ve Direksiyon kontrolleri ağır bakım içinde yer alan önemli araç bölümleridir. Hayati fonksiyonlardan fren üzerinde biraz detaylı durmakta yarar var. Fren tutması sadece frenlere bağlı değil, fren mesafesini uzatan bazı etkenler mevcut.
Tekerlerde aşınma gerçekleşmiş teker yüzeyindeki dişli yapı bozulmaya başlamış ise fren tutma mesafesi uzayacaktır, Lastiğin havası azalmış lastik inmeye başlamış ise mesafe yine uzayacaktır, balatalar eskimiş ise ya da aşınmaya başlamış ise fren mesafemiz yine uzayacaktır, Bir de fren hidroliği konusu var elbette genel söylemde İki ile Dört yıl arası değiştirilmelidir denilse de uzmanlar bu söyleme itiraz ediyorlar. Uzmanlar fren hidroliğinizi her yıl değiştirin diyor.
Fren balatalarına gelince sık sık kontrol edilmesi gerektiği değişime karar verilecek süreyi sürücünün aracı kullanma şartlarının belirlediği uyarısında bulunuyorlar. Profesyonel araç bakım hizmeti veren firma yaklaşımı araçların sık sık kontrol edilmesi anlayışını benimsiyor. Frenlerin kontrolünün her 10.000 Km de uygun olduğu görüşünde birleşiyorlar.
Fren balatalarının kalınlığı sık sık ölçülmeli 2 milimetrenin altına düştüğünde değişim yapılmalı, fren pabuçlarının sık sık tozu alınmalı ve kontrol edilmeli diye ekliyorlar.
Lastiklerin basıncı olması gereken düzeyde değil ise olması gerekenden daha hızlı dönerek yakıt yakım hızını tetikliyor, camların açık olması yine yakıt giderini hızlandıran sebeplerden.
Araçta karbon birikmiş ise, motor zayıflayacaktır, yakıt harcaması hızlanacak, rölanti bozulacaktır. Motorun sarsılarak çalışacak belki soğuk havalarda hiç çalışmayacaktır.
Araç kontrolleri mutlaka güvendiğimiz bir firmada detaylı bir şekilde gerçekleştirilmeli, sürücü olarak bizler aracın genel fonksiyonlarını bilmeli, gerçekleştirilen kontrollerin ve yapılan bakımın takipçisi olmalı, aracı kullanırken farkındalık ile hareket etmeli araç ile ilgili sürücünün yerine getirmesi gereken günlük incelemeleri ihmal etmemeliyiz.