Adı ‘Kar Lastiği’ olsa da aslında hava sıcaklığının 7 santigrat derecenin altına düştüğü koşullarda kullanılmak üzere üretilen ve bu hava koşullarına uygun olarak diğer lastiklerden farklı niteliklere sahip lastiklerdir.
Kar lastiklerinin yolu kavrama özelliği artırılmıştır, kaygan zeminlerde kayma olasılığını önemli ölçüde engellemekte, olası kazalara fırsat vermemektedir. Fren mesafesi yine diğer lastikler ile karşılaştırıldığında çok daha düşük mesafede gerçekleşmektedir. Kar lastikleri kullanılacağı zaman dört teker aynı olmalı farklı özellikler göstermemeli ve dördü birden kullanılmalıdır.
Kar lastiklerinin yolu kavrama özelliğinin fazla olmasını, kaymamasını sağlayan lastik üzerinde bulunan dişlilerin derinlik mesafesinin ölçüsüdür. Derinlik ölçüsü 4 mm’den fazla olan lastikler, yolu maksimum seviyede kavrayacak, kayma riskini ortadan kaldıracaktır. Güvenli sürüş gerçekleştirebilmek için lastik basınçları diğer lastiklerde olduğu gibi her zaman kontrol edilmeli ve basınçlarının hep aynı seviyede tutulmasına özen gösterilmelidir.
Kış lastiği kullanıldığında sürücü soğuk havada, kar ve yağmurda her zaman güvende olacaktır, kaygan zeminlerde otomobilin kayma olasılığı nerede ise ortadan kalkacak, yolu kuvvetle kavradığı için kaza riski ortadan kalkacaktır. Kış lastikleri sadece kar ve yağmurda değil çamur gibi araçları zor durumda bırakan yol problemlerine karşı da koruma sağlayacaktır.
Kış demek zor hava koşulları anlamına gelir ki sadece araç sahiplerinin değil yayaların da hayatını zorlaştırır. Araç sahipleri her zaman bakımını ve kontrollerini yapmakta oldukları araçlarını özellikle kışın sert geçtiği bölgelerde, kışa her zamankinden daha özenli hazırlamalı, araçlarının frenlerinden motoruna, klimasına kadar her detayını titizlikle kontrol ettirmeli ve önlemlerini almalıdırlar. Bazen kış lastiğinin de yeterli olmayacağı durumlar söz konusu olabileceğinden araçlar zincir önlemini de almalıdırlar.
Otomobilimizin güvenli gidişini sağlayan lastiklerimizi tanımamız, hangi lastik Ne zaman kullanılır? Nasıl kullanılır? Bilmemiz, gerekli bakımları hakkında bilgi sahibi olmamız can güvenliğimizin olmazsa olmaz koşullarını oluşturur. Aracımız için en doğru lastik, aracın orijinal lastik ölçüleri olduğu gibi hava ve yol şartlarına göre uygun olan lastiktir.
Japon Otomobil Lastiği Üreticileri Derneği, güvenli sürüş şartlarını incelemeye ve uyarmaya lastik raf ömründen ve rafta beklediği süreden başlıyor. Lastikler özel bir teknoloji ile ve belirli performans standardını sağlamak üzere üretildiğinden satışa sunulacağı süre içinde nasıl ve hangi koşullarda muhafaza edildikleri özeliklerini yitirmemeleri açısından önem taşıyor.
Lastiklerin 10 yıldan fazla kullanılmaması uyarısında bulunuyor Japon Otomobil Lastiği Üreticileri Derneği. Rafta 4 yıl beklemiş bir lastiğin kullanım ömrü artık 10 sene değildir diyen Dernek yetkilileri kalan ömrünün 6 sene olduğunu belirtirken, kullanılan lastikler için de eskimese dahi 10 yılı dolduran lastikler performansları düşeceğinden mutlaka değiştirilmesi gerekir gerçeğine dikkat çekiyorlar.
Lastiğin üzerinde bulunan numaranın son iki harfi lastiğin üretim tarihini gösterdiğinden tüketici kolaylıkla lastik raf ömrü hakkında bilgi sahibi olabilecektir. Lastiklerimizi maksimum 10 yıl kullanacağımıza göre verilen süreden önce yıpranmamaları için Neler yapabiliriz? Bilmekte yarar var.
Öncelikle basınçlarının kontrolünün önemli olduğu ve basınç kontrol zamanı için en uygun zamanın sabah saatleri olduğu belirtilirken, otomobilimizin taşıyabileceği ağırlık kapasitesine sadık kalınması maksimum ağırlık sınırının geçilmemesi bir başka önemli ayrıntı. Otomobilimizi hangi hava şartlarında kullandığımız ve hangi yol koşullarında seyahat ettiğimiz lastiklerimizin eskime oranını etkileyeceğinden bulunduğumuz bölge koşullarına uygun lastikler kullanmamız önerilmektedir.
Aşırı hız yapmanın, yol koşullarına uygun olmayan lastik kullanımının lastiklerin ömrünü kısalttığını da unutmamak gerekiyor. Otomobilimizi güvendiğimiz kurumlarda güvendiğimiz uzmanlara emanet ederek lastiklerimizin ve otomobilimizin ömrünü uzatmış aracımızı güvenli sürüşe hazırlamış oluruz.
Ülkemizde kış lastiğinin 1 Aralık’tan 1 Nisan’a kadar kullanılması zorunlu, tarih mevsim koşullarına göre değişiklik gösterebiliyor. Otomobilleri kullanırken biraz zorladığından yakıt kullanımında bir artış olabileceği de belirtiliyor. Kış lastikleri için önerilen kullanım süresi diğer lastiklerden daha az, kış lastiklerinde 5 yıldan fazla kullanım önerilmiyor kontroller sırasında dişlerde yıpranma başlamış ise çok daha önce değiştirilmesi uygun olacaktır.
Lastiklerin aşırı şişirilmesi, yeterli şişirilmemesi, yanlış işçilik ile lastiğin dengesiz takılmış olması lastiğin ömrünü kısaltan etkenlerdir, lastiklerin hepsinin aynı olması otomobilimizin dengeli sürüşü açısından önem arz etmektedir.
Lastiklerimiz de Düzleşme var mı? Dişliler arasında derinlik kaybı var mı? Ancak uzmanların görev yaptığı bir otomobil bakım firmasında kontrollerinin yapılması ile anlaşılacak ve gereken bakımları yine böyle bir firmada gerçekleştirilecektir ki aracımızı güven içinde kullanabilelim.